Vinařství Abbazia di Novacella

Vinařství Abbazia di Novacella spolu s klášterem najdeme v podhúří Alp v oblasti Jižního Tyrolska (Alto Adige) v severní Itálii. Jedním z faktorů, které ovlivňují chuť a vůni jejich vína je na minerály bohatá půda, nadmořská výška 600 – 900 m n.m. a chladné klima přicházející z alpských hor. Nejvíce pěstovaných bílých rév tohoto vinařství pochází z údolí Isarco poblíž městečka Varna. Patří mezi ně révy Sylvaner, Kerner, Gewürztraminer a Veltliner, které se pěstují v severní části Brixenu.

Kláštěr vlastní také vinice v teplé části Jižního Tyrolska, které produkují červené hrozny. Výsledným produktem je například plné a pikantní víno Lagrein z vinic Mariaheimu v Bolzanu. Další révy – Vernatsch (Trolínské – původem z této oblasti), Pinot Nero a Moscato Rosa jsou rozprostřeny v chladných kopcích Cornaiano na jih od Bolzana. 

Vinařství s více než 850 lety zkušeností, jejichž hlavní filosofií je spokojenost v řadách vlastních zaměstnanců a potěšení z vína na straně zákazníka… to je Abbazia di Novacella!.

Vína vinařství Abbazia di Novacella

Bílá vína

omnes-dies

OMNES DIES

  • Alk. 11,6%, suché, (3g/l zbytkový cukr)
  • Barva: zelenožlutá
  • Vůně: broskev, muškátový oříšek a citrusové plody
  • Chuť: lehká, svěží, ovocná
  • Doporučujeme: jako aperitiv, vhodné se saláty a k lehkým letním pokrmům
  • Teplota servírování: 8-9°C

KERNER (TROLLINGER x RIESLING)

  • Alk. 13,8%, suché, (5g/l zbytkový cukr)
  • Aromatické bílé víno, které se stalo specialitou údolí Eisack.
  • Barva: světlá, slámově žlutá se zelenými odlesky
  • Vůně: jablko, broskev, s nádechem manga
  • Chuť: zralého ovoce, plná na patře s výraznější kyselinkou
  • Doporučujeme: ke studeným těstovinovým salátům, k vepřovému, telecímu a z ryb k mečounovi
  • Teplota servírování: : 8-9°C
kerner-trollinger-riesling-chute
muller-thurgau

MÜLLER THURGAU

  • Alk. 12.6%, suché (3g/l zbytkový cukr)
  • Barva: zelenožlutá
  • Vůně: meduňka a zelené jablko
  • Chuť: šťavnatá a slaná na patře
  • Doporučujeme: jako aperitiv, vhodné k předkrmům, salátům a ke grilovaným rybám
  • Teplota servírování: 8-9°C
muller-thurgau-chute
pinot-grigio

PINOT GRIGIO

  • Alk. 13,2%, suché (3g/l zbytkový cukr)
  • Barva: světlá, slámově žlutá
  • Vůně: citrusové plody, broskev, cukrový (honeydew) meloun
  • Chuť: vyvážená, ovocná, přímá na patře s výraznou kyselinkou na konci
  • Doporučujeme: jako aperitiv, vhodný v kombinaci s fenyklem nebo pomerančovým salátem, k těstovinám, marinovanému chobotnicovému salátu a nejrůznějším pokrmům z drůbeže
  • Teplota servírování: 8-9°C
pinot-grigio-chute
sylvaner

SYLVANER

  • Alk. 13,1%, suché
  • Elegantní víno s plným tělem vhodné k mnoha pokrmům.
  • Barva: zelenožlutá
  • Vůně: čerstvé ovoce,
  • Chuť: bohatá na patře, med, zralé jablko a tóny tropického ovoce s osvěžující kyselinkou na konci
  • Doporučujeme: k uzeninám, polévkám, předkrmům, chřestu, těstovinám, pokrmům z rýže, ryb, drůbeže a bílého masa.
  • Teplota servírování: 8-9°C
sylvaner-chute
sauvignon

SAUVIGNON

  • Alk. 13,2%, suché
  • Barva: světlá žlutozelená,
  • Vůně: květnatá, akátový květ s náznaky šalvěje
  • Chuť: zralých citrusových plodů, angreštu, minerální chuť na patře s význačnou kyselinkou na konci.
  • Doporučujeme: ke chřestu, grilovaným krevetám, mušlím s bylinkami, kozímu sýru, rybám – především ke štice nebo candátovi na másle
  • Teplota servírování: 8-9°C
sauvignon-chute
gewurztraminer

GEWURZTRAMINER

  • Alk. 14,2%, suché
  • Barva: sytě žlutá,
  • Vůně: aromatická připomínající okvětní lístky růží, s nádechem medu a zázvoru
  • Chuť: suchá, plná, bohatá.
  • Doporučujeme: kořeněné jídlo, uzený losos, thajská a čínská kuchyně, smetanové indické kari, foie gras, sýry s modrou plísní jako je Gorgonzola nebo Stilton
  • Teplota servírování: 10-12°C
gewurztraminer-chute

Červená vína

pinot-nero

PINOT NERO

  • Alk. 13%, suché
  • Barva: rubínová červená s granátovými odlesky
  • Vůně: elegantní, svěží, ovocná
  • Chuť: suchá, šťavnatá, s tóny červeného rybízu, švestky, ostružiny, sametové třísloviny
  • Doporučujeme: k jehněčí, zajíc, koroptev, pekingská kachna, polotvrdé sýry
  • Teplota servírování: 18-20°C
pinotnero-chute
lagrein

LAGREIN

  • Alk. 13%, suché
  • Barva: intenzivně sytá, téměř černá s nádechem do fialové
  • Vůně: květnatá po sušených fialkách, ovocná po ostružinách, s nádechem kakaa
  • Chuť: suchá, plná, bohatá, připomíná černé ovoce na marmeládě. Na závěr kořeněná.
  • Doporučujeme: k rib-eye steak, hovězí pečeně, zvěřina, vepřové na rožni, zralé sýry
  • Teplota servírování: 18-20°C
pinotnero-chute