Vinařství CORMÓNS

San Donaci logo

 

VINICE

Cormòns: více než sto padesát vinařů vás přivítá v srdci Evropy, na severním okraji východní Itálie, v regionu Friuli Venezia Giulia - jedné z nejlepších vinařských oblastí světa. Na více než 436 ha vinic hospodaří vinaři s využitím moderních technologií pro zajištění nejvyšší kvality vína. Pěstováním původních odrůd v kombinaci s moderními technologiemi se podařilo snížit na minimum dávkování pesticidů.

 

HISTORIE

Cantina Produttori Cormòns byla založena v šedesátých letech nadšenci a znalci vína v návaznosti na staletou tradici pěstování a pití vína. Prezidenti společnosti, mezi nimiž můžeme jmenovat  Ezio Dalla Pozza, Aldo Moretti, Adriano Drius, Stefano Gregorat, podporovali zásadu, že budoucnost vinné révy a vína nemůže být vázána na pomíjivé módní výstřelky, ale na trvale udržitelné využití vinic.

 

 

oblast Friuli Venezia Giulia

Sauvignon
DOC Collio

  • Zrání: 6-7 měsíců
  • Barva: zářivá, žlutozlatá se zelenými odlesky
  • Aroma: komplexní, intenzivní, papriky, zralé broskve, muškátový oříšek
  • Chuť: sametová, kořeněná a sladká, strukturovaná, silná s plným tělem
  • Vhodné k: mořské plody, měkkýši, sýrové jednohubky, vole au vent (pozn. překladatele: francouzské pečivo z listového těsta),smažené vejce, risotto s hříbky, omáčky, vařené bílé maso
  • Teplota servirování: 8-10°C v létě a 11-13°C v zimě.

Pinot Bianco
DOC Collio

  • Zrání: 7 měsíců
  • Barva: slámově žlutá, krystalická
  • Aroma: jablka a akátový med, zralé broskve
  • Chuť: ojedinělá, velmi čerstvá a komplexní, jemná a delikátní
  • Vhodné k: jako aperitiv, mořské plody, korýši, risotto s rybami, linguine s lososem, pikantní těstoviny, bílé maso a omelety
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě a 11-13°C v zimě

Pinot Nero
DOC Collio

  • Zrání: 1 rok
  • Barva: světlá, granátově červená
  • Aroma: zralé ovoce, třešňový kompot
  • Chuť: lehce kořeněná, ořechové slupky, dobře strukturovaná, jemná s plným tělem
  • Vhodné k: slané pokrmy z těstovin, ječmen a fazole, zvěřina, pečené a vařené maso
  • Teplota servírování:12-14°C

Melograno Rosso (Merlot, Cabernet Franc)
DOC Collio

  • Zrání: více než 1 rok
  • Barva: intenzivní červená, světlé granátové odstíny
  • Aroma: zralé lesní plody, lehce kořeněné, bylinkové a aromatické
  • Chuť: plná, jemná, komplexní, zralá tříslovina
  • Vhodné k: slané první chody v kuchyni jižní Itálie, zvěřina a grilované maso
  • Teplota servírování:16°C

Merlot
DOC Collio

  • Zrání: více než 1 rok
  • Barva: intenzivní červená s granátovými odlesky
  • Aroma: vůně zralého ovoce s bylinnými tóny
  • Chuť: jemná, komplexní s velkou strukturou, ostružiny a borůvky, lehce kořeněná
  • Vhodné k: prosciutto, obložené talíře, speck, pikantní těstoviny, vařené maso, červené maso
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 15°C

Cabernet Franc
DOC Collio

  • Zrání: více než 1 rok
  • Barva: intenzivní červená s modrými odstíny
  • Aroma: bylinné, vůně horského sena, kdoule
  • Chuť: delikátní, plná, zralá tříslovina, hladká, strukturovaná
  • Vhodné k: zvěřina, barbeque, klobásy, ražničí a pečené maso
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 16°C

oblast Isonzo

Malvasia Istriana
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: 6-7 měsíců
  • Barva: žlutozlatá, slunečnicová, s bílými odstíny
  • Aroma: lehce aromatické, bílý pepř, ananas, delikátní a květinové
  • Chuť: jemná, hebká, silná, jemně perlivá, plná a čistá
  • Vhodné k: grilované ryby, korýši a krevety alla busara, spaghetti, tagliolini s mořskými plody, risotto se zeleninou, bílé maso a sezónní ovoce
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě a 13°C v zimě

Chardonnay
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: 6-7 měsíců
  • Barva: krystalická, žlutozlatá, intenzivní
  • Aroma: vanilka, jablka a čerstvý chléb
  • Chuť: akátový med, zralé broskve, dobře strukturovaná, plná, kulatá
  • Vhodné k: jako aperitiv, ryby a korýši, rybí polévka, syrové maso, smažené ryby, risotto
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě a 11-13°C v zimě

Pinot Nero
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: světle červená s lehkými granátovými odstíny, transparentní
  • Aroma: zralé ovoce a třešňový kompot
  • Chuť: lehce kořeněná, lískové ořechy, slupky vlašský ořechů, plné tělo, jemná, dobře strukturovaná
  • Vhodné k: klobásky, salámy, prosciutto crudo, ječmen a fazole, gnocchi a jídla s pikantní omáčkou, pečené maso, zvěřina
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 14-15°C

Franconia Blu Aris
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: intenzivní červená přecházející do fialové
  • Aroma: jahody, rybíz, borůvky, švestkový kompot
  • Chuť: sušené švestky, zralé měkké ovoce, komplexní, jemně perlivá, silná a čistá
  • Vhodné k: pokrmy regionální italské kuchyně, grilované, velmi pálivé klobásky, cotechino nebo zampone (prasečí nožičky), vařené maso
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 14-15°C

Cabernet Franc
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: intenzivní červená, s modrými odstíny
  • Aroma: bylinné, slámové, lehce kořeněné
  • Chuť: jemná, jemně karamelová,s nádechem hřebíčku, tříslovinová, komplexní, s výraznou strukturou
  • Vhodné k: grilované a pečené červené maso, ražničí, stracotti (hovězí pečené v červeném víně), zvěřina, výpečky, žebra, klobásy
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 14-15°C

Merlot
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: intenzivní červená s granátovými odlesky, transparentní a krystalická
  • Aroma: zralé ovoce s bylinnými tóny
  • Chuť: komplexní, jemná, strukturovaná, ostružiny a borůvky, zralé ovoce, toast
  • Vhodné k: italským předkrmům, speck, prosciutto, studené předkrmy, sýry, gnocchi, těstoviny, játra alla Venezia, těstoviny s fazolemi
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 14-15°C

Cabernet Sauvignon
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: intenzivní červená s granátovými odlesky, lesklá
  • Aroma: lehce bylinné, zralé ovoce a sušené švestky
  • Chuť: komplexní, strukturovaná, s nádechem hřebíčku, plná, čistá, s velkým buketem, kořeněná
  • Vhodné k: těstoviny s ragú, zvěřina, grilované maso, ražničí, stracotti (hovězí pečené v červeném víně), tvrdé sýry
  • Teplota servírování: při pokojové teplotě v zimě, v létě 14-15°C

Pinot Grigio Rosänder
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: 6 měsíců
  • Barva: Barva: barva růží – jako jsou vrcholky skal v Dolomitech, nuance cibulové šlupky
  • Aroma: lehce kořeněné, muškátový oříšek, jemné a hladké, slané s taniny, hedvábné
  • Chuť: expanzivní, komplexní, robustní, třešně marasca, mandle, elegantní, jemná
  • Vhodné k: prosciutto, salámy, klobásy, těstovinové předkrmy, pasticcio s ragú, lilky, bylinkové risotto, játra alla Venezia, baccalá (sušená nasolená treska), vařené maso
  • Teplota servírování: 9-11°C v létě, 12-14°C v zimě

Verduzzo Friulano “Fior di Mandorlo“
DOC Friuli Isonzo

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: lesklá, žlutozlatá barva jako má slunečnice
  • Aroma: plné, med, meruňky, švestky
  • Chuť: lehká tříslovina, sladká ale bez cukru
  • Vhodné k: digestiv, s dezerty a sladkostmi, dýňové ravioli, cjalson (plněné těstoviny typické pro friulskou kuchyni, obdoba ravioli)
  • Teplota servírování: 11-13°C v létě, 14-15°C v zimě

oblast friuli colli orientali

Colli Orientali del Friuli Schiopettino

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: intenzivní červená přecházející do nachové
  • Aroma: bobuloviny, lesní ostružiny, černý rybíz s bylinnými tóny
  • Chuť: komplexní, plná, zavařené bobuloviny, lehká tříslovinka, hedvábná a strukturovaná
  • Vhodné k: pokrmy regionální italské kuchyně, cotechino (dlouhé vařené vepřové klobásky), brovada (nakládaný tuřín), bagna cauda (pálivá omáčka), pappardelle se zvěřinovým masem, grilované maso a pečeně
  • Teplota servírování: 14-15°C v létě, při pokojové teplotě v zimě

Ribolla Gialla
DOC Colli Orientali del Friuli

  • Zrání: 6-7 měsíců
  • Barva: krystalická, slunečnicově žlutá se zelenými odlesky
  • Aroma: ovocné, citrón a banán, komplexní, květinový buket, lehce kořeněné
  • Chuť: rafinovaná, slaná, delikátní, s lehkou tříslovinkou, citrusy
  • Vhodné k: jako aperitiv, se syrovými rybími předkrmy, paštika foie-gras, filet z lososovitých ryb, rybí polévka, aromatické sýry, brodetto alla gradese (rybí polévka typická pro oblast Jaderského moře), klobásové risotto, vařené a bílé maso
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě, 12-14°C v zimě

IGT Venezia Giulia

Refosco dal Peduncolo Rosso
IGT Aquileia

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: intenzivní červená , skoro až černá
  • Aroma: černý rybíz a borůvky, lehce kořeněné
  • Chuť: tříslovinová, příjemně kořeněná, plná, robustní s velkým charakterem, slaná, komplexní strukturovaná
  • Vhodné k: pokrmy z oblasti Friuli, musetto (typ friulské klobásky) a brovada, istriánská jota, zelí a fazolová polévka, zvěřina a grilované maso
  • Teplota servírování: 15-16°C v létě, 17-18°C v zimě

Pignolo
IGT Venezia Giulia

  • Zrání: 2 roky
  • Barva:intenzivní červená , třešně masca s červenofialovými odstíny
  • Aroma: ovocné, třešně, rybíz a zralé bobuloviny
  • Chuť:silná, robustní, s plným tělem, lehce bylinná
  • Vhodné k: grilované červené maso, vařené maso, těstoviny, fazole, Frico (italský ostrý sýr), zralé sýry
  • Teplota servírování: 12-14°C v létě, při pokojové teplotě v zimě

Traminer
IGT Venezia Giulia

  • Zrání: 6 měsíců
  • Barva:žlutozlatá, intenzivní, hluboká
  • Aroma: růže, lípa, pižmo, meruňky
  • Chuť:měkká, plná, sametová, aromatická, meruňková
  • Vhodné k: slané předkrmy, rybí polévky, risotto s lanýži, sýrové fondue, speck, culatello di Zibello (šunka která je typická pro provincii Parma), sladkosti, koláče, dort
  • Teplota servírování: 9-10°C v létě, 12-14°C v zimě

Cabernet Franc
IGT Venezia Giulia

  • Zrání: přes 1 rok
  • Barva: intenzivní červená s modrými odstíny
  • Aroma: bylinné, vysokohorské seno, lehce kořeněné
  • Chuť:měkká, hebká, lehce karamelová s nádechem hřebíčku, tříslovinová, komplexní s výraznou strukturou
  • Vhodné k: grilované červené maso, ražničí, pečená kachna, dušené hovězí, zvěřina, žebra, klobásky
  • Teplota servírování:14-15°C v létě, při pokojové teplotě v zimě

Merlot
IGT Venezia Giulia

  • Zrání: minimálně 1 rok
  • Barva: světle červená, s granátovo-fialovými odlesky
  • Aroma: vinné, lehce bylinné, fialkové
  • Chuť:slaná, jemně kořeněná, ovocná
  • Vhodné k: jako konzumace v průběhu dne, všechny druhy masa, excelentní s vařeným masem, pečeně a pikantní těstoviny
  • Teplota servírování: 12-14°C v létě, 16-18°C v zimě

Chardonnay
IGT Venezia Giulia

  • Zrání: 6 měsíců
  • Barva: krystalická, žlutozlatá (jako rostlina mimosa)
  • Aroma: intenzivní, vanilka, jablko, čerstvý chléb
  • Chuť:akátový med, bílé broskve, strukturovaná, plná, kulatá
  • Vhodné k: jako aperitiv, předkrmy z ryb a korýšů, smažené ryby a mořské plody, risotto
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě, 11-13°C v zimě

Pinot Grigio
IGT Venezia Giulia

  • Zrání: 6 měsíců
  • Barva: slámově žlutá s šedými odstíny
  • Aroma: měkké, heřmánek, banán, ananas, sladká jablíčka
  • Chuť:ovocná, lehce mandlová a lískooříšková
  • Vhodné k: jako aperitiv, obecně s předkrmy,prosciutto, gnocchi s ragú omáčkou, risotto alla Milanese, lilek pasticcio, bílé a vařené maso
  • Teplota servírování: 9-11°C v létě, 12-14°C v zimě

Šumivá vína

Cormorano Bianco Brut (Chardonnay, Malvasia Istriana, Tocai Friulano, Sauvignon)
zona Isonzo

  • Zrání: pěna je zachycena pomocí procesu Charmat podle funkční typologie Cremant, mošt poté delší dobu zůstává na autoklávovaných kvasinkách a posléze je uložen v láhvích
  • Barva: žlutozlatá
  • Aroma: delikátní, banán, ovocné
  • Chuť: ovocná, hravá ale lehká, svěží, slaná, harmonická, dlouhotrvající perlení
  • Vhodné k: vynikající aperitiv, jako alternativa k Proseccu, rybí předkrmy, tuňák, klobásy, salámy
  • Teplota servírování: 6-8°C v létě, 8-10°C v zimě

Cormorano Rosé Brut (Merlot)
zona Isonzo

  • Zrání: pěna je zachycena pomocí procesu Charmat podle funkční typologie Cremant, mošt poté delší dobu zůstává na autoklávovaných kvasinkách a posléze je uložen v láhvích
  • Barva: růžová jako okvětní lístky růže nebo jako cibulová šlupka
  • Aroma: lesní plody, maliny, jahody
  • Chuť: suchá, měkká, jahody se smetanou
  • Vhodné k: vhodné jako aperitiv, ryby a bílé maso, sušené hovězí maso, zeleninová polévka, omelety
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě, 11-13°C v zimě

Charmat sladká šumivá vína

Moscato Giallo d´Istria a piccolo grani Spumante

  • Barva: jantarově žlutá, krystalická
  • Aroma: sladké koření, zralé broskve, meruňky a exotické ovoce
  • Chuť: měkká, kulatá, sladká ale suchá, se stopami orientálních vůní, s dlouhotrvajícím perlením
  • Vhodné k: mandlový dort, jablečný štrůdl, suché sicilské pečivo, cannoli a ovocné koláče
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě, 10-12°C v zimě

Moscato Rosa Spumante

  • Barva: světlá, růžová s karmínovými odlesky
  • Aroma: delikátní, pepřové, pelargónie, jemné koření, zralé broskve, meruňky a exotické ovoce
  • Chuť: měkká, kulatá, slaná, sladká ale čistá, skoro hedvábná, velmi komplexní, dlouhotrvající perlení
  • Vhodné k: maliny, jahody, borůvky, meruňkový koláč, Sachrův dort, sicilské bonbony s kandovaným ovocem. Je vynikající s ústřicemi
  • Teplota servírování: 8-10°C v létě, 10-12°C v zimě

Prosecco Brut

Glera (Prosecco před rokem 2009)
DOC Friuli Venezia Giulia

  • Zrání: pěna je zachycena pomocí procesu Charmat podle funkční typologie Cremant, mošt poté delší dobu zůstává v autoklávu na kvasinkách a posléze je uložen v láhvích
  • Barva: průhledná a krystalická, dlouhotrvající perlení,světle žlutá s šedými odlesky
  • Aroma: květinové, banán a karamel, svěží, ovocné, jablka Golden
  • Chuť: lehká, svěží, chutná, harmonicky komplexní, přítomnost zbytkového cukru zvyšuje ovocitost
  • Vhodné k: klasický aperitiv na baru, jako dominanta k jídlu
  • Teplota servírování: 6-8°C v létě, 10-12°C v zimě

Glera (Prosecco před rokem 2009)
DOCG Conegliano a Valdobbiadene

  • Zrání: pěna je zachycena pomocí procesu Charmat podle funkční typologie Cremant, mošt poté delší dobu zůstává v autoklávu na kvasinkách a posléze je uložen v láhvích
  • Barva: světle žlutá jako rostlina mimosa, s šedými odlesky
  • Aroma: květinové, banán a karamel, svěží, ovocné, jablka Golden
  • Chuť: lehká, svěží, chutná, harmonicky komplexní, přítomnost zbytkového cukru zvyšuje ovocitost
  • Vhodné k: klasický aperitiv na baru, jako dominanta k jídlu
  • Teplota servírování: 6-8°C v létě, 10-12°C v zimě

Prosecco Frizzante

Glera (Prosecco před rokem 2009)
DOC

  • pěna je zachycena pomocí procesu Charmat podle funkční typologie Cremant, mošt poté delší dobu zůstává a autoklávovu na kvasinkách a posléze je uložen v láhvích
  • Barva: průhledná, krystalická, světle žlutá s šedými odlesky
  • Aroma: květinové, banán a karamel, svěží, ovocné, jablka Golden
  • Chuť: lehká, svěží, chutná, harmonicky komplexní, přítomnost zbytkového cukru zvyšuje ovocitost, s dlouhotrvajícím perlením
  • Vhodné k: klasický aperitiv na baru, jako dominanta k jídlu
  • Teplota servírování: 6-8°C v létě, 10-12°C v zimě

Glera Superiore (Prosecco před rokem 2009)
DOCG Conegliano Valdobbiadene

  • pěna je zachycena pomocí procesu Charmat podle funkční typologie Cremant, mošt poté delší dobu zůstává a autoklávovu na kvasinkách a posléze je uložen v láhvích
  • Barva: průhledná, krystalická, světle žlutá s šedými odlesky
  • Aroma: květinové, banán a karamel, svěží, ovocné, jablka Golden
  • Chuť: lehká, svěží, chutná, harmonicky komplexní, přítomnost zbytkového cukru zvyšuje ovocitost, s dlouhotrvajícím perlením
  • Vhodné k: klasický aperitiv na baru, jako dominanta k jídlu
  • Teplota servírování: 6-8°C v létě, 10-12°C v zimě

VIDEO