Vinařství San Donaci

Mapa ItálieSan Donaci logo

Vinice

Nacházejí se uvnitř historické oblasti Salice Salentino o celkové rozloze asi 500 ha se značnou rozmanitosti půd a mikroklima. S cílem, co nejlépe reprezentovat tyto mikrozóny, jsou hrozny pocházející z našich nejdůležitějších vinic odděleny - tím získáme lepší výsledek a zachovává se kvalita našich vín. Vinice jsou na jílovito-vápencových terasách, které jsou dobře přizpůsobené horku a suchým klimatickým podmínkám. V závislosti na dostupnosti vody a druhu vína, které chceme vypěstovat, můžeme využívat jiný systém pěstování (gobelet a espalier) – s dlouhým a krátkým zastřiháváním. Firma se zavázala k zachování tradice Alberello Pugliese, která má starověký původ. Je to forma systému silně spojená s vinařskou kulturou Středozemního moře a je charakterizována obsahovým vývojem rostliny a malým zatížením révy horninou. Tyto metody vedou k ještě vyšší kvalitě hroznů oproti tradičním systémům.

Historie

Cantina San Donaci je jedna z nejstarších společností oblasti Salento, jež byla založena roku 1933. Můžeme děkovat podnikatelskému duchu skupiny 12 farmářů, kteří chtěli využít svých produktů a půd k rozvoji místní ekonomiky. Postupně se i ostatní pěstitelé začali připojovat k základním členům. S ubíhajícími roky se společnost rozrůstala a pozoruhodně dosáhla dostatečného množství obchodních partnerů. Dnes má společnost okolo 600 partnerů, kteří umožňují společnosti získat množství hroznů od 50 000 do 60 000 q, které se liší podle ročníku. I přes některé krušné časy vinařů, neváhali všichni obchodní partněři pokračovat a dokončit investice plánované pro technologické a strukturní projekty modernizace. Tato soudržnost vinařství a obchodních partnerů přispěla k výrazné zemědělské historii oblasti Salice Salentino a stala se tak meřítkem při italské výrobě vín. 

 

Hrozny

Cantina San Donaci používá při výrobě vína jen hrozny z jejich vlastních vinic: 3 historické odrůdy Negroamaro a Primitovo a malé množství dalších odrůd jako Malvasia Nera, Malvasia Bianca, Chardonnay, Bombino, Trebbiano ecc.

Negroamaro

je považováno za nejdůležitějsí odrůdu révy díky velkému obsahu taninů a pigmentů. Je neznámého původu, ale byla rozšířena v oblasti Jónského moře po mnoho let. Podle některých je její název odvozen z dialektu niuru- maru (překl. černé-hořké), který definuje hořkost chuti vína. Upřednostňuje vápenato-jílovité půdy, vhodná pro teplé a suché klima. Víno z těchto hroznů má jasně granátovo-červenou barvu, kulatou chuť, je lehce hořké a suché.

Primitivo

Je réva typická pro Salento, která dozrává jako jedna z prvních. Vysoká kvalita výroby, ale v nekonzistentním množství. U samotné odrůdy se víno vyrábí ve vynikající kvalitě, rubínové až purpurové červené víno s vysokým obsahem alkoholu, teplé, vyvážené plné tělo s přítomností ušlechtilého taninu.

Malvasia Nera

Tato réva byla rozšířena hlavně v Salentu a nyní se pěstuje společně s révou Negroamaro. Její hrozny jsou většinou používány ve směsích s Negroamaro. Dává vínu ideální obsah alkoholu, chutnost a větší tělo. Získaná stolní vína jsou rubínově červená s příjemnou vůní, dobře vyvážené a lahodné chuti.

Vína

Klasická řada vín

Anticaia Riserva

Anticaia
Rosso D.o.p.
Salice Salentino Riserva

Respektované víno získané vinifikace rév Negroamaro a Malvasia Nera z vybraných hroznů vinice Anticaia. Zraje po dobu 2 let v dubových sudech (barrique) a díky tomu si zaslouží být nazývána "Riserva".

  • Barva: rubínová červená
  • Vůně: ovocná, připomínající zralé a konzervované ovoce, červené bobulovité ovoce.
  • Chuť: kulatá, jemná, suchá, kořeněná s tóny černého pepře
  • Tělo: plné
  • Doporučujeme: pečeně, zvěřina, zralé sýry
  • Teplota servírování: 20-22°C, láhev před konzumací nechat alespoň hodinu dekantovat (provzdušnění vína)
Anticaia Rosso

Anticaia
Rosso D.o.p.
Salice Salentino

Respektované víno získané vinifikací rév Negroamaro a Malvasia Nera z vybraných hroznů vinice Anticaia. Doba zrání v dubových sudech (barrique) je 1 rok.

  • Barva:rubínová červená
  • Vůně: ovocná, zralé červené plody - jahody, maliny, třešně
  • Chuť: suchá, kořeněná, s výraznou tříslovinou, lékořice, balsamicové tóny
  • Tělo: plné
  • Doporučujeme: grilované červené maso, tvrdé sýry
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C, láhev před konzumací nechat alespoň hodinu dekantovat (provzdušnění vína)
Anticaia Negroamaro

Anticaia
Negroamaro
Salento IGP

Červené víno získané z hroznů Negroamaro, které se fermentují v ocelových nádržích.

  • Barva: rubínově červená až fialová
  • Vůně: červené ovoce, černý rybíz, borůvky, ostružiny, višně, balsamicové tóny
  • Chuť: suchá, jemná s lehce nahořklým koncem do mandlí
  • Doporučujeme: tagliatelle s hovězím ragú, smetanové omáčky s parmazánem, zralé aromatické sýry
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C
Anticaia Primitivo

Anticaia
Primitivo
Salento IGP

Víno z vybraných hroznů dobře známého Primitiva - odrůdou pěstovanou pomocí metody Alberello. Víno fermentující v ocelových nádržích.

  • Barva: sytá, rubínová červená
  • Vůně: dlouhotrvající, červené ovoce, převážně jahody, maliny, ostružiny a konzervované ovoce
  • Chuť: suchá s jemnou tříslovinou
  • Tělo: plné
  • Doporučujeme: těstoviny s ragú, pečené maso, tvrdé sýry
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C, láhev před konzumací nechat alespoň hodinu dekantovat (provzdušnění vína)
Anticaia Brindisi

Anticaia
Rosso D.o.p.
Brindisi

Víno z vybraných hroznů Negroamaro a Malvasia Nera. Také vzácný dar starověké země Magna Grecia (oblast jižní Itálie a Sicílie), která měla velký vliv v době peloponéských válek. Zraje v barrique sudech po dobu 12 měsíců.

  • Barva: rubínově červená
  • Vůně: zralé červené ovoce, višně, švestky, černý pepř, čokoláda
  • Chuť: svěží, strukturovaná, minerální tóny, dlouhotrvající
  • Tělo: velké
  • Doporučujeme: zralé sýry, pečeně, papardelle s ragú, zvěřina
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C
Anticaia Chardonnay

Anticaia
Chardonnay.
Salento IGP

Svěží víno pro horké letní dny, které můžeme pít jako aperitiv.

  • Barva: slámově bílá
  • Vůně: bílé ovoce, žluté jablko, hruška William, broskev, bylinné tóny, obzvlášť vůně hlohu
  • Chuť: suchá, vyvážená, svěží, minerální
  • Doporučujeme: mladé sýry, mozarella, burrata, jídla z ryb – především ke korýšům, restovaná zelenina, risotto
  • Teplota servírování: 6-8 °C

Výběrová vína

Fulgeo Negroamaro

Fulgeo
Negroamaro 
Salento IGP

Vybrané hrozny z malých keřů, pěstované formou Alberello. 6 měsíců zraje v sudech barrique.

  • Barva: jasná granátově červená
  • Vůně: tóny zralého červeného ovoce, višně, kořenená, kávové zrno, lékořice, hořká čokoláda, hřebíček
  • Chuť: elegantní, jemná tříslovina, kořeněné tóny jamajského a sečuánského pepře a konzervovaného ovoce, s lehce hořkým závěrem.
  • Doporučujeme: zvěřina, hovězí, guláš, zralé sýry jako je Parmiggiano, Bitto a Bagoss.
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C, láhev před konzumací nechat alespoň hodinu dekantovat (provzdušnění vína)
Primius Primitivo

Primius
Primitivo
Dop Manduria

Toto víno je výsledkem pečlivé vinifikace historické révy "Primitivo di Manduria", která zraje po dobu 6 měsíců v sudech barrique.

  • Barva: rubínově červená s granátovými odstíny
  • Vůně: zralého ovoce a lesních plodů – maliny, ostružiny a švěstky s vyváženým spojením pražených tónů dřeva
  • Chuť: suchá s tříslovinou, dlouhotrvající, konzervované ovoce, lehce kořeněná
  • Doporučujeme: pečeně, grilované maso, tvrdé sýry, Lasagne s ragú alla Napoletana, kořeněná jídla.
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C, láhev před konzumací nechat alespoň hodinu dekantovat (provzdušnění vína)
Contrada del Falco

Contrada del Falco
Rosso
Salento IGP

Červené víno získané ze směsi Negroamaro, Primitivo a Malvasia Nera z vinice Contrada del Falco v oblasti San Donaci, známé pro své staré révy. Hrozny jsou pěstovány používáním apulijského systému pěstování. Vinifikace hroznů probíhá odděleně kvůli odlišné době zrání jednotlivých rév.
Po sklizni a dlouhé maceraci je zhotoveno víno s plným tělem a s přesným poměrem taninů, které může ještě podpořit zrání v dubových sudech po dobu alespo’n 1 roku.

  • Barva: červená s oranžovými odlesky
  • Vůně: červené bobulovité ovoce, kořeněná, maliny, ostružiny, černý rybíz, konzervované ovoce, sušené švestky, třešně v alkoholu, kakaové boby, balsamicové tóny.
  • Chuť: suchá vyvážená, třešně, v pozadí kořeněná
  • Tělo: plné
  • Doporučujeme: první chody, dušené maso, pečeně, pikantní sýry, zvěřina
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C
Posta Vecchia

Posta Vecchia
Rosso
Salento IGP

Víno ze směsi hroznů Negroamaro, Cabernet a Syrah. Tak, jako u předchozího vína, zpracování hroznů probíhá odděleně kvůli odlišné době zrání jednotlivých rév.

Po sklizni a dlouhé maceraci je zhotoveno víno s plným tělem a s přesným poměrem taninů, které může ještě podpořit zrání v dubových sudech po dobu alespo’n 6 měsíců.

  • Barva: červená, přecházející do granátové
  • Vůně: borůvky, červený rybíz, višně v alkoholu, skořice, hřebíček, zelený pepř, balsamicové tóny.
  • Chuť: suchá, kořeněná
  • Tělo: plné
  • Doporučujeme: těstoviny s hovězím ragú, barbeque, jehněčí kotlety
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C
Pietra Caya

Pietra Caya
Malvasia
Salento IGP

Malvasia je stará, místní réva ze Salenta.

  • Barva: rubínově červená
  • Vůně: ovocná, připomíná lesní plody
  • Chuť: velmi vývážená jemná a zakulacená s příjemným trváním
  • Doporučujeme: pečené a dušené maso, zvěřina, všechny druhy sýrů
  • Teplota servírování: pokojová teplota 18-20°C

Růžová vína

Rosae Rosato

Rosae
Rosato
Salento Igt

Růžové víno Rosae se získává z přesného výběru rév Negroamaro a Malvasia (70 / 30%). Proces kvašení dělá toto víno živé a příjemně svěží. Víno můžeme pít jako aperitiv.

  • Barva: světlá růžová
  • Vůně: lesních jahod, višně
  • Chuť: jemná harmonická
  • Doporučujeme: k lehkým pokrmům
  • Teplota servírování: podáváme vychlazené o teplotě 8-10°C

Sladká vína

Pietra Caya

Pietra Caya
Malvasia Dolce Naturale
Salento IGT

  • Barva: rubínově červená s fialovými odstíny
  • Vůně: sušené ovoce
  • Chuť: plná, vyvážená, měkká
  • Doporučujeme: mandlové cukroví, ovocné koláče a francouzské macarony (v ČR ´´pusinky´´)
  • Teplota servírování: podáváme vychlazené o teplotě 18-20°C

VIDEO